Pasi catre o greutate ideala
Autor: Redacția ROmedic
Societatea actuala impune o anumita imagine despre silueta femeii. Mass-media promoveaza adesea o imagine distorsionata a imaginii de frumusete, fapt pentru care adesea persoane cu o greutate normala cred despre sine ca au greutate excedentara.
Ai grija sa nu cazi in aceasta capcana!
Dar, inafara de riscurile evidente de anorexie si bulimie, slabirea exagerata poate duce la pierderea masei osoase, hipotensiune arteriala si alte probleme grave de sanatate. Deci, inainte sa iei decizia de a slabi, analizeaza-te in mod realist. Este cu adevarat nevoie de slabesti? Cei din jurul tau se arata uimiti atunci cand afla de intentia ta de a adopta un regim de slabire? Planurile tale de a slabi iti pot afecta starea de sanatate?
Daca raspunsul este afirmativ la oricare din aceste intrebari, este strict indicat sa te consulti cu un nutritionist inainte de a adopta un regim de slabire.
Pasul 1 – Slabeste sanatos
Modificarea obiceiurilor alimentare poate fi extrem de dificila. Mancarea joaca mai multe roluri in viata noastra, iar obiceiurile alimentare s-au format pe o perioada lunga de timp. Secretul slabirii si al mentinerii in forma este inaintarea cu pasi mici, dar constanti.
Pentru a slabi trebuie sa arzi mai multe calorii decat consumi. Dar acest lucru pare mai usor de realizat decat este in realitate. De fapt, doua treimi dintre cei care reusesc sa slabeasca pun kilogramele inapoi in mai putin de un an.
La numeroase persoane, eforturile de a slabi se refera la urmarea unui regim, numararea obsesiva a caloriilor si infometare. Acest tip de dieta se soldeaza de obicei cu un esec, deoarece incurajeaza obiceiuri alimentare gresite. La persoanele care slabesc si reusesc sa se mentina, cheia succesului este un regim de viata sanatos pe care il pastreaza tot restul vietii.
Expertii sunt de acord ca pierderea lenta si treptata a kilogramelor in plus este mai sanatoasa decat slabirea brusca, sau decat pastrarea excesului ponderal.
Pentru rezultate de durata si sigure pentru sanatate, nu incerca sa slabesti mai mult de 1 kg pe saptamana!
Incepe cu obiective realiste si usor de realizat. Nu te astepta sa devii „slaba” peste noapte. Desi poate fi frustranta, slabirea lenta evita efectul yoyo, care consta in recapatarea kilogramelor pierdute in termen de cateva luni.
Dieta - minune nu exista! Singura metoda acceptabila este adoptarea unui mod de viata sanatos.
Odata ce ai atins greutatea dorita, trebuie sa fii in stare sa o mentii. Schimbarea treptata a stilului de viata iti va permite sa respecti mult mai usor noile obiceiuri alimentare.
Principiile slabirii sanatoase
- slabirea se produce lent
- adoptarea de obiceiuri alimentare sanatoase pe termen lung
- dieta adaptata stilului tau de viata
- activitatea fizica este inclusa in programul obisnuit
- numarul de calorii este redus fata de normal, insa se mentine un echilibru intre principiile nutritive
Pasul 2 – Modificarea dietei
Este esential cand pornesti pe drumul eliberarii de kilogramele in plus sa iti reevaluezi mesele. Trebuie sa reduci numarul de calorii pe care il au mesele, pentru a arde mai mult decat consumi si sa alegi alimentele cele mai sanatoase.
Caloriile sunt unitati de masura a energiei furnizate de alimente. Caloriile sunt transformate in energie de catre organism, iar cele neutilizate sunt depozitate sub forma de grasime.
Calcularea caloriilor
Unele diete se bazeaza pe calcularea caloriilor – determinarea numarului de calorii din fiecare aliment si apoi adunarea tuturor caloriilor la sfarsitul zilei. Aceasta medota are in vedere:
- cate calorii consumam zilnic si din ce alimente provin ele
- in ce perioada a zilei avem tendinta de a manca mai mult
Numararea caloriilor devine totusi obositoare si nu ne invata in mod deosebit cum putem avea o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Numarul de calorii se transforma usor intr-o obsesie, iar persoana uita ca secretul unei diete sanatoase este un consum variat de alimente.
Sa mancam mai putin sau mai sanatos?
In mod evident, numarul de calorii consumate poate fi redus mancand mai putin. De exemplu, o persoana care obisnuieste sa manance cartofi prajiti la pranz, poate comanda o portie mai mica. Desi in mod teoretic aceasta metoda contribuie la slabire, in practica ea nu este sanatoasa si nici nu are succes.
In loc sa-si schimbe obiceiurile alimentare, persoanele care consuma pur si simplu mai putin, au tendinta de a se gandi mai mult la mancare sau de a lua mai multe gustari intre mese.
Solutia este inlocuirea alimentelor bogate in grasimi si carbohidrati cu preparate mai sanatoase, care sa furnizeze nutrientii necesari unei alimentatii pptime.
Astfel, vei consuma aceeasi cantitate de mancare, dar mesele vor fi alcatuite din alimente cu un numar mic de calorii pe portie si vei obtine un echilibru intre nutrienti. Folosind exemplul de mai sus, portia de cartofi prajiti ar trebui sa fie inlocuita cu un cartof copt, morcovi, un mar sau alte alimente sanatoase si sarace in calorii.
In acest mod, vei avea o dieta variata, cu sanse de reusita, fara a-ti expune sanatatea in vreun fel.
Caloriile goale
Unele alimente sunt total nerecomandate in regimurile de slabire. Acestea contin un numar mare de calorii, care insa nu au valoare nutritiva – acestea sunt numite „calorii goale”. Dulciurile cu mult zahar si sucurile pot in mod considerabil numarul de calorii consumate intr-o zi, fara a furniza vreun beneficiu nutritiv.
Din acest motiv, astfel de „delicii” trebuie restrictionate: consumate rar si in cantitati mici.
Alimente bogate in substante nutritive
Intrucat majoritatea persoanelor consuma prea multe glucide si grasimi (ambele responsabile de luarea in greutate), inlocuirea acestora cu cereale integrale, fructe si legume proaspete va micsora numarul de calorii consumate si va furniza vitaminele si mineralele necesare.
De asemenea, proteinele trebuie sa provina din surse sarace in grasimi, precum pestele, fasolea, carnea de pui si soia.
Cateva sfatui pentru a avea mese armonioase:
- opteaza pentru fructele si legumele proaspete, in schimbul celor conservate sau prelucrate industrial. In timpul acestor procese, alimentele isi pierd vitaminele si mineralele.
- redu consumul de grasimi, adoptand o dieta bazata pe produse vegetale. Produsele animale au in general un continut mai mare de grasimi saturate decat cele vegetale.
- consuma produse fabricate din cereale integrale, in locul produselor din faina alba.
- ofera-ti din cand in cand o mica placere.Este mai usor sa iti schimbi obiceiurile alimentare daca iti permiti uneori sa te bucuri de desertul tau preferat.
- consuma peste in loc de carne. Pestele este o sursa de proteine slabe, sanatoase si contine acizi grasi Omega-3, care protejeaza inima.
Pasul 3 – Adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase
Pentru a slabi trebuie sa iti analizezi obiceiurile alimentare si sa le inlocuiesti pe cele gresite cu altele mai sanatoase.
Nu sari peste micul dejun!
Renuntarea la micul dejun nu este deloc o idee buna, deoarece la urmatoarea masa persoanele au tendinta de a manca mai mult. In plus, atunci cand se renunta la o masa, organismul incepe sa stocheze energie, sub forma de grasime corporala. De fapt, portiile dese, dar reduse cantitativ - pana la 6 pe zi – sunt ideale pentru pierderea in greutate.
Nu manca in fata televizorului sau a calculatorului!
Luarea mesei in bucatarie te va ajuta sa fii mai disciplinata in obiceiurile alimentare. Nu lasa mancarea la vedere pentru a nu fi tentata sa rontai intre mese. Si mai ales, nu folosi mancarea pe post de consolare atunci cand esti deprimata.
Consuma portii mici
Tendinta de a manca tot din farfurie te poate face sa mananci mai mult decat ar trebui. Nu uita ca daca stomacul tau este obisnuit cu portii consistente, vor trece cateva saptamani sau chiar luni pana sa te obisnuiesti cu noile portii. Cu alte cuvinte, la inceput va fi greu sa reduci cantitatea portiilor, dar acest lucru se va schimba pe parcurs.
Incepe cu legumele
In acest mod, iti vei umple stomacul cu putine calorii si multe fibre. In plus, s-ar putea sa nu iti mai fie foame cand ajungi la alimentele mai grase.
Ai grija la gustari si adaosuri
In loc de chips-uri, opteaza pentru morcovi cruzi, fructe proaspete sau iaurt. Incearca mai multe sortimente pentru a avea o alimentatie variata. Nu adauga unt sau sosuri pe legume.
Bea multa apa
Bea apa sau alta bautura fara calorii in timpul mesei. Astfel, te vei satura mai repede. Evita sa consumi alcool.
Si nu in ultimul rand, nu uita sa faci o plimbare dupa masa!
Pasul 4 – Fa miscare
Activitatea fizica este vitala atat pentru o viata sanatoasa cat si pentru procesul de slabire.Facand des miscare, vei dormi mai bine, vei dispune de mai multa energie si te vei bucura de multe alte beneficii pentru starea ta fizica si psihica. Printre altele, te vei simti in forma si iti vei tonifia muschii. Pentru a slabi, trebuie sa arzi mai multe calorii decat consumi, iar miscarea este cea mai buna cale de a face acest lucru.
Cresterea nivelului de activitate fizica, oricat de nesemnificativa ar fi ea, va avea un impact pozitiv asupra sanatatii tale si a eforturilor de a slabi. Orice tip de activitate poate fi inclus: tunderea gazonului, curatenia casei, mersul pe jos, cu conditia sa dureze suficient timp si sa fie efectuat cu o anumita intensitate.
Daca ai indicele de masa corporala mai mare de 30 (ceea ce corespunde obezitatii), incepe cu activitati precum inotul, mersul pe jos si ciclismul. Majoritatea sporturilor de echipa si joggingul au un impact crescut asupra articulatiilor si pot creste riscul unei accidentari. Pe masura ce slabesti, te poti implica in activitati mai solicitante.
Cum incepem?
Daca in prezent ai o viata sedentara, primul pas este alegerea unei activitati preferate si a unei date de inceput. Poti incepe cu mersul pe jos, care este usor, eficient si la indemana tuturor. Sau te poti inscrie la cursuri de dans, te poti implica in jocurile copiilor sau in orice alta activitate. Scopul este sa incepi sa arzi mai multe calorii, iar acest lucru poate fi realizat printr-o varietate de moduri.Indiferent ce tip de activitate alegi, nu incerca sa iti depasesti limitele de prima data. Pe masura ce intri in forma, poti creste durata de antrenare, precum si intensitatea exercitiilor. Pentru a slabi, trebuie sa faci zilnic 60 minute de miscare care sa echivaleze mersul rapid pe jos. Daca activitatea este mai solicitanta (jogging), 30 minute pe zi sunt suficiente.
In schimb, daca activitatea este mai usoara decat mersul pe jos, atunci trebuie efectuata pe o durata de doua ori mai mare.
Urmeaza pasii de mai sus, fa-ti un plan de bataie si cucereste-ti obiectivele. Mult succes!
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Super slim chinezesc si slabirea
- Am slabit enorm fara dieta intr-un timp foarte acurt
- Vreau sa slabesc
- Buna
- Am 76 kg, 1.59 m si 16 ani... vreau sa slabesc
- Nevoie de ajutor. de 2-3 ani ma lupt cu kg in plus
- Ce sa fac sa slabesc?
- Dieta pt 8 kg minus
- O mare nelamurire... cum iau capsulele L-Carnitine?
- Dupa fiecare dieta pun inapoi imediat